"Скритият дар"


В живота си всеки от нас има моменти, в които изпитва нужда от спокойствие и презареждане. Начините да постигнем това са много, вероятно колкото са и хората. Времето за уединение и търсене на душевен мир е време, когато се пренасям в друг свят: далечен, непознат, красив, цветен, фантастичен, вдъхновяващ, загадъчен, измислен, но истински. Как го постигам? Чрез книгите. И както казва Цицерон: "Дом, в който няма книги, прилича на тяло без душа". 

С тази публикация полагам началото на рубриката "Скритият дар". В нея ще ви представям по една от притчите, които в продължение на дълги години Джериес Авад е събирал в едноименната си книга. 


снимка: Интернет


ДУМИТЕ СА КАТО ПЕРА, РАЗПИЛЕНИ ОТ ВЯТЪРА


Един ден млада жена обидила най-добрата си приятелка, като се държала неучтиво и грубо с нея. Тя веднага съжалила за постъпката си, но било прекалено късно. Приятелката й не желаела да й прости. Каквото и да опитвала младата жена, усилията й били напразни.

В стремежа си да поправи стореното тя отишла при най-възрастния и мъдър мъж в града за съвет. Старецът я изслушал търпеливо, за да разбере колко сериозна е младата жена и колко силно иска да й бъде простено.

Той й обяснил, че понякога, за да поправим грешките си, трябва да положим наистина големи усилия. Затова я попитал: „На какво си готова, за да изкупиш вината си?" Отговорът бил: „На всичко".

Като чул горестните й вопли, старецът усетил колко е голямо отчаянието й и осъзнал, че трябва да й помогне не само да разреши проблема, но и да промени характера си.

— Две неща са нужни, за да постигнем желаната промяна — казал той. — Първото е доста трудно. Вземи най-големите си възглавници с птичи пух и пробий малка дупка във всяка от тях. После, преди да изгрее слънцето, остави по едно перо на прага на всяка къща в града. Когато свършиш, се върни при мен. Тогава ще ти кажа каква е втората ти задача.

Младата жена се забързала към къщи, за да изпълни заръката, макар че й било мъчно за възглавниците, понеже били доста скъпи. Цяла нощ бродела в студа от врата на врата и внимавала да не пропусне някоя. Пръстите й замръзнали, а острият вятър пълнел очите й със сълзи. Тя тичала през тъмните улици, щастлива, че има нещо, което ще й помогне да върне доверието на приятелката си. Когато небето започнало да просветлява, тя оставила последното перо.

На изгрев слънце жената се върнала при стареца. Била изтощена, но щастлива, че усилията й ще бъдат възнаградени.

— Възглавниците са празни. Пред прага на всеки дом оставих по едно перо.

— Сега — казал й старецът — се върни и отново напълни възглавниците с перата. Тогава всичко ще бъде както преди.

Жената била потресена от чутото.

— Това е невъзможно! Вятърът отнасяше всяко перце в момента, в който го оставях пред къщата! Ти не ми каза, че ще трябва да събирам перцата обратно! Ако това е втората задача, то тя е неизпълнима и нищо няма да бъде както преди!
— Права си — казал старецът. — Никога не забравяй, че всяка от думите ти е като перо, отнесено от вятъра. Веднъж изречена, никакво усилие, независимо колко е сериозно и колко дълбоко от сърцето ти идва, не може да я върне обратно.

 
Подбирайте думите си добре и мислете, преди да ги изречете, особено пред онези хора, които истински обичате.
 
Из  „Скритият дар“,  Джериес Авад 


9 коментара :

 1. Много ми харесва идеята ти!
  Притчата е много вярна и ми идва точно навреме!
  С удоволствие ще прочета всяка една, която публикуваш!
  Целувки*)

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно! И много вярно!

  ОтговорИзтриване
 3. Дани, чудесна идея! Хубаво е да си припомняме такива притчи периодично. Благодаря ти и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 4. Вярно, като всяка притча! Дани, чудесна идея да споделяш такива притчи!
  Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 5. Дани, имам тази книжка и обичам да я препрочитам.Толкова прости случки,а докосват душата на човек!Мисля, че човек има нужда в забързаното си ежедневие да си спомня за неотменими и вечни ценности и за наистина важните неща в живота.
  Много ми допада идеята ти!

  ОтговорИзтриване
 6. Чудесна идея, Дани!
  Ще следя с интерес новата рубрика!
  Прегръдки и пожелания за хубав петъчен ден!

  ОтговорИзтриване
 7. Дани,..... невероятно интересна публикация! Комплимент!!! Не съм чела тази книжка с притчи, но... ще я намеря непременно!!! Много ми хареса притчата! Благодаря ти! Прегръдки и пожелание за една чудесна вечер!

  ОтговорИзтриване
 8. Dear Danny, I am so glad to read the comments, I really feel that the purpose of the book is fulfilled when I see these responds. I also would like to thank you personally for your efforts to post these stories on your blog and encourage you to keep doing that. I hope we can meet in Sofia before the end of the year when my 3rd book in Bulgarian will be published. Feel free to mail me at (geries.awwad@yahoo.com)hugs to all my fans in Bulgaria hope to meet you shortly in Bulgaria.

  ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!
Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Абонамент

Архив на блога