"Скритият дар"


Морков, яйце или зрънце кафе?

 

Млада жена отишла при майка си и й се оплакала, че животът й е тежък и й е много трудно. Тя не знаела как да се справи и била готова да се предаде. Била твърде уморена, за да се бори. Тъкмо решавала някой проблем и се появявал нов.
Майка й я завела в кухнята. Напълнила три тенджери с вода. В първата сложила моркови, във втората - яйца, а в третата - зрънца кафе. Оставила ги да се варят, без да каже и дума.
След двайсетина минути изключила котлоните. Извадила морковите и ги поставила в купа. После яйцата, а след това пресипала и свареното кафе. След това попитала дъщеря си:
- Кажи ми какво виждаш?
- Моркови, яйца и кафе - отвърнала й тя. Тогава майката я накарала да опише какви са станали морковите след варенето. 
- Омекнали са - казала дъщерята.
После майката й казала да счупи яйцата. След като строшила черупките, дъщерята видяла, че вътре яйцата са съвсем твърди. Накрая майката накарала дъщерята си да отпие от кафето, а тя се усмихнала на приятния му вкус.
-  Какво означава това, майко? - попитала дъщерята.
Тогава майката й обяснила, че и трите са минали през едно и също изпитание - горещата вода, но са реагирали по различен начин. Твърдите моркови са станали меки и лесни за ядене, чупливите сурови яйца са се втвърдили във вътрешността си, а кафеените зърна са променили водата.
- Кое от трите си ти? - попитала майката. - Когато нещастие почука на вратата ти, как ще реагираш? Като морков, яйце или като зърно от кафе?

Помислете за това: а вие какво сте? Дали сте като моркова, който е твърд, но след нещастието омеква и губи силата си? Или сте яйце с чупливо сърце, което закоравява от горещината? Духът ви е бил свободен, но загуба, раздяла, финансови затруднения или друга беда ви е променила напълно? Черупката ви е същата, но отвътре вече сте с кораво сърце и застинал дух.
Или пък сте като кафето? То променя горещата вода - самата причина за болката, и разтваря в нея своя аромат и вкус.
Ако сте като зърната кафе, вие сте в състояние да подобрите ситуацията, дори когато изглежда най-зле. В най-мрачните моменти и най-големите беди вие се развивате и израствате.
Помислете как реагирате на нещастието - като морков, яйце или като зрънце кафе?
Из  „Скритият дар“,  Джериес Авад

 

16 коментара :

 1. Много добре казано, но на практика нещата са малко по-различни. Или по-скоро - по-трудно постижими, отколкото изречими (ако има такава дума).
  Със сигурност обаче човек може да си вземе поука от това.
  Поздрави на цветното местенце!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Гери, да, не всичко изглежда такова, каквото е, но е важно да не се предаваме и дори да паднем, да можем да се изправим и да продължим.
   Поздрави! :)

   Изтриване
 2. Тъкмо пиех кафе, когато мярнах думичката "кафе" в заглавието :)Така като се познавам, от мен може да се очаква да реагирам всякак.. но по природа съм оптимист, така че каквото и да стане, винаги ще има утре, дори и да се забави малко :)
  Добро утро, Дани и много усмихнат ден! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Оптимизмът е добър съветник, Мария! :)
   Честита Баба Марта!

   Изтриване
 3. Офф опитвам се да бъда като зрънце кафе ... но трябва да призная, че ми е трудно и понякога се потдавам на тревогите ... Точно в момента съм в една подобна ситуация ...
  Много интересна притча Дани!
  Много прегръдки и усмихнат ден :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Иве, признавам, че същото се отнася и за мен - в някои моменти ставам доста тревожна, но се боря с това и се надявам, че имам известен напредък. Прегръдки и от мен! :)

   Изтриване
 4. Дани, поръчвам тази книжка! Чудя се само защо не човек да е като яйце, но да преживява с по-голяма сила и увереност ситуациите. И нека пак е човек отвътре, но човек със силата да се бори?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вчера си я поръчах от Книгомания и дойде за 2 часа, супер експресни бяха. Вечерта я преполових. Взех си и "Не всичко което блести е злато". Много съм доволна и ти благодаря, че я сподели :)

   Изтриване
  2. Лу, няма да съжаляваш. Книжката е ценна и в нея са събрани много житейски притчи, актуални за всяко време. А що се отнася до това какъв да е човек и защо да не е яйце - зависи от интерпретацията. :)

   Изтриване
 5. Абе аз трудно се чупя, ама ако се счупя не знам какво ще остане;) Ще ми се да съм кафе;)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Сигурна съм, че си и кафе. :) Всеки от нас минава през различни етапи в живота и може да бъде всяко от изброените.

   Изтриване
 6. Дано не съм морков!:) Честита Баба Марта! С пожелания за здраве и много усмивки!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Можеш да си онова, което пожелаеш, Кате! Честита Баба Марта!

   Изтриване
 7. ❀ Честита Баба Марта на всички! Бъдете здрави, щастливи и усмихнати! ❀

  ОтговорИзтриване
 8. Тази притча ще я цитирам много пъти отсега нататък.
  Много мъдро!
  Честита Баба Марта, Дани!
  С пожлание за много здраве, щастие и усмивки!

  ОтговорИзтриване
 9. Честита Баба Марта!Много хубава притча!

  ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!
Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Абонамент

Архив на блога