"Скритият дар"Магарето в кладенеца


 
Едно магаре паднало в кладенец, който фермерът бил забравил да покрие. Животното ревяло жално часове наред, докато фермерът се чудел какво да предприеме. Накрая той решил, че магарето е старо, а кладенецът и без това трябвало да се зарие, така че нямало смисъл да се хабят сили за спасителна операция.
Той помолил своите съседите да му помогнат. Всеки взел по една лопата и започнал да гребе тор и да я хвърля в кладенеца. Магарето разбрало какво му готвят и отчаяно заревало още по-силно. Но после, за учудване на всички, то млъкнало.
След като хвърлили по още няколко лопати, фермерът решил да провери какво става на дъното на кладенеца. Той бил изумен, когато разбрал, че след всяка хвърлена лопата с мръсотия върху него магарето се отърсвало и стъпвало върху нея. Така съвсем скоро, за всеобщ потрес, животното се показало на ръба на кладенеца и в тръс се отдалечило.

 
Животът ще се опита да ви закопае с всякакви мръсотии. Начинът да се измъкнете от кладенеца е да се отърсвате и да правите крачка нагоре. Всяка беда, която ви сполети, може да бъде и здраво стъпало.Из  „Скритият дар“,  Джериес Авад
8 коментара :

 1. Наскоро (преди няколко години) лично осъзнах, че "лошото", което ни се случва, всъщност не е такова и всичко има своя смисъл, дори е за наше добро. Поредното доказателство. Благодаря, че сподели, почитателко на мъдростите!
  Хубав ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А аз ти благодаря, че винаги намираш време да се отбиеш при мен!
   Хубав ден и на теб! :)

   Изтриване
 2. Настръхнах! Много поучително! Благодаря ти, че сподели!

  ОтговорИзтриване
 3. О,ето това е много поучително и страхотно стимулиращо-да умееш да се изкачиш над всичко пошло,което ти стоварва живота,съдбата,хората и т.н. И аз настръхнах четейки,но краят ми хареса,Дани,благодаря ти!Хубав ден!

  ОтговорИзтриване
 4. Не напразно се казва - "Всяко зло - за добро !"
  Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 5. Ха ха мноооого ми харесва, точно така е, а и има много случаи в които те посипват с пепел без да подозират, че всъщност ти помагат :) Страхото!
  Прегръдки мила Дани и прекрасен ден ти пожелавам, а аз ще по размишлявам върху тази притча, имам нужда :)

  ОтговорИзтриване
 6. Така е:) Изтръсваш мръсотията и се изкачваш по стълбата на живота!
  Благодаря ти Дани, много поучително !
  Поздрав с прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 7. Много мъдро!
  Трябва да си я купя тази книжка.
  Поздрави, Дани :)

  ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!
Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Абонамент

Архив на блога