"Скритият дар"

 

Майчин съветФейза винаги била нервна и имала труден характер. Отговаряла грубо, когато я питали нещо, и причинявала проблеми и караници. Съучениците й не харесвали компанията й и странели от нея. През по-голямата част от времето тя била сама. Докато другите деца се шегували и закачали едно с друго, тя си мислела, че се смеят на нея. Когато приближала към тях, разбирала, че това изобщо не е така, и се отдалечавала объркана и разтревожена. Ходела на училище със свито сърце, защото се чувствала изолирана и отхвърлена от съучениците си. Един ден събрала смелост да разкаже на майка си как никой не я обича и не иска да й бъде приятел.
Майка й замълчала за миг и после казала: — Миличка, никой няма да иска да се сближи с теб, ако ти не се сближиш с него. Няма как да спечелиш симпатиите им, ако първо не им покажеш своите.
Отношенията между хората са постоянен двустранен процес на даване и получаване. Затова трябва да си щедра с твоите съученици. Няма да получиш любов, без ти първо да дадеш. Запомни, че толерантността и любовта са десет пъти по-добри от злобата и кавгите. Тези две качества ще ти помогнат да живееш в мир със себе си и с околните.

Из  „Скритият дар“,  Джериес Авад

6 коментара :

 1. :) Само ще се усмихна...
  Прегръщам те, мила Дани! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Дано повече хора се вслушат в този съвет! Прекрасна вечер, мила!

  ОтговорИзтриване
 3. Дани ей това ще го залепя над бюрото в къщи на голямата ми дъщеря! За сега няма големи проблеми, но неминуемо ще има ако продължава да се държи грубо, троснато, нацупено и т.н.
  Благодаря за идеята, мисля, че е написано така, че ще е лесно за четене и разбиране и от нея самата :)
  Прегръдки и целувки от нас за теб! Прекрасен уикенд!

  ОтговорИзтриване
 4. Я, каква хубава идея ми дава Ев! Още утре ще го лепна на няколко точки у дома, че пубертета не прощава нещо тук и двама ми създават неприятни усещания на моменти. Благодаря, Дани!

  ОтговорИзтриване
 5. Самата истина :) .
  Прегръдка от мен,мила Дани!

  ОтговорИзтриване
 6. "Запомни, че толерантността и любовта са десет пъти по-добри от злобата и кавгите!"
  Десет пъти по десетобалната система :) Дано всички живеем в мир със себе си и с околните!

  ОтговорИзтриване

 

За блога

Добре дошли в Simplicité - дневник за лични мисли, преживявания, фотографии и рецепти.

Благодаря ви за проявения интерес! Приятно четене!
Контакти

Име

Имейл *

Съобщение *

Абонамент

Архив на блога